Opis kolegija:

Postkolonijalna teorija obuhvaća raznolik korpus tekstova koji se bave kulturom, književnošću i poviješću bivših kolonijalnih zemalja te iz njihove „periferne“ perspektive problematizira diskurs kolonizatorske kulture. Vežući se uz različite teorijske škole, od marksističke i psihoanalitičke do feminističke i dekonstrukcionističke, postkolonijalni teoretičari pribjegavaju različitim strategijama čitanja i na taj način dodatno pridonose heterogenosti polja. U ovom kolegiju čitat će se teorijski i književni tekstovi na kojima će se iskušavati metodologije postkolonijalnih čitanja/interpretacijskih praksi.

Cilj kolegija:

Ovaj bi kolegij studente trebao upoznati s osnovnim pojmovima, pristupima i strategijama kritike, kako (književnih i teorijskih) tekstova dominantne kulture, tako i s promjenama u polazištima različitih naraštaja postkolonijalnih teoretičarki i teoretičara do kojih je došlo uslijed preispitivanja vlastite (postkolonijalne) kritičke pozicije.

Kompetencije:

Studenti će steći odgovarajuća znanja i vještine kroz čitanje/interpretiranje teorijskih tekstova i književnih djela iz anglosaksonskih, južnoslavenskih i hrvatskihkulturalnih praksi.. Sadržajni je naglasak je na problematiziranju perspektiva postkolonijalnih teorija u proučavanju korpusa nacionalne, književnosti iz regije i kanonskih djela iz postkolonijalne književnosti napisane na engleskom jeziku, a što se tiče generičkih vještina posebno na razvijanju kritičkog mišljenja, zauzimanju etičkog stava u odnosu na subalterne diskursivne prakse i njihove uokviravajuće hegemonije te sposobnosti izrade samostalnih znanstvenih radova na temelju znanja i vještina stečenih u kolegiju.

Razina studija: ostalo
Semestar: zimski