Cilj
Osvještavanje i razumijevanje osnova uspješne komunikacije i usvajanje tehnika i vještina potrebnih za uspješnu komunikaciju s pojedincima, u grupi i s publikom.

Oblici provođenja nastave
2 sata predavanja i 2 sata vježbi tjedno tijekom jednog semestra. Koncentrirani oblik nastave
Unutar svake nastavne jedinice predavanja se potkrepljuju vježbama, tj. na njima se različitim nastavnim metodama i oblicima rada razrađuju i produbljuju sadržaji usvojeni na predavanju, vježbaju različite tehnike i razvijaju komunikacijske vještine. Nakon nekih nastavnih jedinica studenti dobivaju domaću zadaću za refleksiju obrađenog gradiva.

Sadržaj predmeta
Komunikacijski proces. Ciljevi, vrste i načela komunikacije. Verbalna komunikacija. Neverbalna komunikacija.  Važnost komunikacije za interpersonalne odnose. Prepreke za uspješnu komunikaciju. Vještine uspješne komunikacije s pojedincem. Asertivnost. Aktivno slušanje.  Usklađena konverzacija.  Govorenje pred publikom. Argumentiranje. Akademsko pisanje. Korištenje prezentacijskih vještina tijekom izlaganja. Različite svrhe i odgovarajući oblici obraćanja publici. Kritičko slušanje i postavljanje pitanja govorniku.
 

Razina studija: preddiplomski
ISVU šifra kolegija: 46815
Broj ECTS bodova: 5
Semestar: zimski