Na tragu novijih tendencija u proučavanju romana, kolegij obuhvaća analizu izabrane romaneskne produkcije jednog od ključnih desetljeća 20. stoljeća, i to s književnog, kulturnog i socioekonomskog stajališta. Obradit će romani koji su reprezentativni za određeni aspekt desetljeća, uz relativno ravnopravnu zastupljenost primjera iz svjetske književnosti. Jednako tako, kolegij obuhvaća primjere iz visoke, ali i iz popularne književnosti, kao i analizu funkcioniranja tih polja u 1960-im, od krimića i hladnoratovskih špijunskih romana do hispanoameričkog booma i eventualnih nagovještaja postmodernih poetika.

Obradit će se sljedeći primjeri: C. Simon, Flandrijska cesta; T. Capote, Hladnokrvno ubojstvo; H. Böll, Gledišta jednog klauna; J. le Carré, Poziv za umrlog; M. Sjöwall i P. Wahlöö, Nasmijani policajac (Den skrattande polisen, neprevedeno); R. Marinković, Kiklop; B. Pekić, Vreme čuda; M. Kundera, Šala; B. Ćosić, Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji; M. Vargas Llosa, Razgovor u Katedrali; J. Fowles, Ženska francuskog poručnika; V. Jerofejev, Moskva-Petuški i dr.

Paralelno s pojedinim primjerima romana, čitat će se odabrani naslovi odnosno izabrana poglavlja utjecajnih i problemski zanimljivih knjiga iz društvenih i humanističkih znanosti objavljenih 1960-ih (npr. Društvo spektakla G. Deborda, Usamljena gomila D. Riesmana, Oblik vremena (The Shape of Time, neprevedeno) G. Kublera, Razumijevanje medija M. Mcluhana i dr.)


Razina studija: diplomski
ISVU šifra kolegija: 170546
Broj ECTS bodova: 6
Semestar: zimski