U kasnosrednjovjekovnoj i ranonovovjekovnoj latinističkoj historiografiji mitološka je predaja prestižna i standardna tema. Na njezine sadržaje koji su vezani uz hrvatski povijesni prostor referiraju se i bave se njima pisci čija se djela smatraju međašima u razvitku ilirskog ideologema, a neka su istodobno i važne stepenice u razvitku hrvatske historiografije. Polaznici kolegija upoznaju se s tim djelima i njihovim autorima (Enea Silvio Piccolomini, Vinko Pribojević, Mavro Orbin, Ivan Lučić, Daniel Farlati), s najpopularnijim mitovima o "ilirskom" području (Argonauti u Jadranu, Heraklov sin Hilo i dr.), sa starim piscima i djelima kojima su ti mitovi posredovani (Eshil, Euripid, Apolonije Rođanin, pripadni sholijasti i dr.).

Studenti razmatraju karakteristike egdotike 15. - 18. st. Istražuju kako pisci toga razdoblja postupaju s mitskom predajom i kako se koriste izvorima za nju, u kakvu su odnosu najraširenje i najpoznatije verzije mitova, a kakve modifikacije se na njih primjenjuju za potrebe regionalne povijesti. Rezultate svojih istraživanja priopćuju u kolegiju i raspravljaju o njima. Rezultat svojega rada tijekom semestra oblikuju u pisani rad s propisnim stručnim aparatom.

Za prolazak kolegija i ocjenu vrednuje se studentski rad tijekom cijelog semestra i završni pisani rad kao njegov rezultat.

Razina studija: ostalo
Semestar: zimski