Imenovanje korisnickih racuna na sustavu Omega FFZG

Imenovanje korisnickih racuna na sustavu Omega FFZG

napisao/la Jasmin Klindžić -
Broj odgovora: 0
Poštovani korisnici sustava za učenje na daljinu Omega!

Kako je ovaj sustav smješten na službeni poslužitelj Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, to mu daje određenu dozu ozbiljnosti. Uz to, putem ovoga sustava odvija se dio službene nastave na Fakultetu.

Na svim kolegijima koji se održavaju ex cathedra, studenti se _VALJDA_ neće predstaviti profesoru ili nekoj fakultetskoj studentskoj službi kao "ljubica_zubica@hotmail.com" ili "mirkomali@yahoo.com" ili "2fast4u@someotherhostname.com" nego kao student ovoga Fakulteta koji se zove npr. Marko Peković (odnosno službenim e-mailom: mpekovic@ffzg.hr).

Jednako tako i studenti koji se koriste ovim online sustavom bi se trebali predstavljati pravim imenom i prezimenom, kao i pravim, službenim e-mailom koji su dobili od Fakulteta kao članice CARNet-a (ili barem _TOČNOM_ e-mail adresom na nekom drugom poslužitelju koju čitaju na dnevnoj ili _BAR_ na tjednoj bazi, kako ne bi preopterećivali ovaj sustav beskrajnom količinom poruka o neisporučenoj elektroničkoj pošti koja vam stiže unutar kolegija - radi se o tome da neki od vas sustavu upišete e-mail adresu koju ili ne koristite, pa se nakon nekog vremena vaš poštanski pretinac na tom poslužitelju popuni te se poruke vraćaju natrag našem poslužitelju što ga bespotrebno opterećuje).

Svi studenti kod kojih redovitom tjednom provjerom administratori sustava pronađu korisničke račune u kojima u polju ime i prezime ne stoji ono ime i prezime koje je zapisano uz njihovo korisničko ime na Fakultetskom poslužitelju ili u indeksu (znači, ako se zovete Mirko Marić, NE MOŽETE imati korisnički račun koji glasi na _PAJU PATKA_) bit će isključeni iz rada sustava (bit će im obrisani korisnički računi ODMAH). Ako mislite da je ovaj primjer smiješan ili nebulozan, Paji Patku (koji se istina malo drugačije zove u PRAVOM životu) smo prije dva dana obrisali korisnički račun na ovom sustavu. Ako nam se vrati više od 10 poruka koje su vam poslane na mail (putem foruma unutar nekog kolegija, recimo), isto tako možete očekivati brisanje korisničkog računa.

Dio odgovornosti za provjeru imenovanja studentskih korisničkih računa počiva i na predavačima (voditeljima kolegija). Poželjno je s vremena na vrijeme provjeriti popis studenata upisanih na kolegij i upozoriti korisnike koji imaju imena po npr. Disney likovima kako bi bilo pristojno od njih da promjene te podatke u one koji im pišu u indeksu (jer mi kao administratori ih vidimo samo kad su ONLINE, a vi kao predavači ih vidite ponekad i UŽIVO).

Naravno da se ovo ne odnosi na preko 1800 korisnika koji imaju uredno podešene podatke, kao i točno unešenu email adresu. Njima se ispričavamo na smetnji i utrošku vremena.

U nadi kako će ova poruka omogućiti izbjegavanje budućih incidenata i nesporazuma,

Jasmin Klindžić i Dragan Došen
Administratori sustava
jasmin@ffzg.hr
ddosen@ffzg.hr