VAZNO! Svi nastavnici koji koriste BigBlueButton na sustavu Omega PROCITAJTE PAZLJIVO!

VAZNO! Svi nastavnici koji koriste BigBlueButton na sustavu Omega PROCITAJTE PAZLJIVO!

napisao/la Jasmin Klindžić -
Broj odgovora: 0

Ova poruka namijenjena je nastavnicama i nastavnicima koji koriste aktivnost BigBlueButton na sustavu Omega, studentice i studenti je mogu zanemariti.

Postovane nastavnice i nastavnici,

slijedom upita nekih od vas, dostavljamo dodatna pojasnjenja:

1. Predavanja uzivo koristenjem aktivnosti BigBlueButton na sustavu Omega idu cijelo ovo vrijeme. Svi koji snimaju predavanja na taj nacin (bilo unaprijed, bilo uzivo sa studentima) su vec navikli da moraju pricekati neko vrijeme prije nego se pojavi snimka ZA KASNIJI PREGLED.

2. Sve snimke predavanja koje ste napravili prema uputama (poveznica nize u ovoj poruci) o snimanju predavanja koristenjem aktivnosti BigBlueButton MORAJU biti obradjene od strane sustava prije nego se pojave na vasem e-kolegiju. Od ponedjeljka, 16.03.2020. do danas, cetvrtka, 26.03.2020. ukupno su obradjene i objavljene 2524 snimke. Na dan potresa, 22.03.2020. ste snimili i objavili njih cak 75. Dana 21.03. i do duboko u noc 22.03. kolega Sefer iz informaticke sluzbe je instalirao nove diskove da bi mi svi mogli snimiti i jos puno vise predavanja (na cemu sam mu neizmjerno zahvalan).

3. Inicijalno smo imali cekanje od 20 minuta do 1 sata nakon dovrsetka virtualnog sastanka / predavanja, ali danima se pojavljuje sve vise snimaka, i taj rok cekanja se sve vise produljuje. Danas, 26.03.2020. u 11.30 to cekanje je od 11 do 12 sati nakon dovrsenog snimanja. Ponavljam dio iz tocke 1: ako snimate svoje predavanje uzivo i studenti ga gledaju, snimka sluzi samo za kasnije gledanje i to radi bez ikakvih vecih problema sa strane sustava.

4. Neke od stvari koje smo u medjuvremenu vidjeli, pa vam na njih skrecemo paznju:
- datoteka koju cete postaviti u BigBlueButton mora biti manja od 30MB
- datoteke u PPTX, DOCX, XLSLX... ce biti pretvorene u PDF (kada su u BigBlueButton) i zato vam nece raditi animacije teksta u PPTX (uklonite ih prije postavljanja datoteke na sustav)
- svi studenti bi trebali imati iskljucen mikrofon, ukljucene slusalice (osim u dijelu u kojem ocekujete interakciju s njima, tada neka ukljuce mikrofon)
- za dvosmjernu komunikaciju sa studentima najbolje je koristiti Chat opciju ugradjenu u BigBlueButton
- slika s kamere SVIH studenata mora biti iskljucena

5. Kako bismo vama i nama pomogli u identifikaciji gdje je tocno vasa snimka (u kojem dijelu postupka obrade snimke) azurirali smo upute i molim vas sve da ih slijedite do u detalj (dodatne informacije u polju "Opis" BigBlueButton aktivnosti). Azurirane upute su dostupne OVDJE:

https://omega.ffzg.hr/mod/page/view.php?id=192103

Skrecem paznju na korake 2. i 3. tih uputa:
2. Naziv predavanja upisete u "Naziv virtualne ucionice", a potom na "Prikazi vise..." u dijelu "Opce postavke"
3. Pojavit ce se okvir za unos teksta, "Opis". Tu OBAVEZNO trebate unijeti naziv predmeta, naziv predavanja i svoje prezime. (Tako kasnije u sustavu obrade mozemo provjeriti gdje je vasa snimka!)

Za sva pitanja, o ovoj temi ili bilo kojoj drugoj vezano uz provodjenje online nastave - pisite na cpeu@ffzg.hr

Zahvaljujem vam svima na ogromnom trudu.

S postovanjem,

Jasmin Klindzic
voditelj Centra za potporu e-ucenju